Volgen!

In de logistiek wordt tegenwoordig standaard gebruik gemaakt van het GPS systeem voor het volgen van voertuigen. In de lucht- en scheepvaart gebeurt dit met transponders. Op internet is veel van dit soort informatie te vinden die en nagenoeg live te bekijken is. In deze opdracht verken je een aantal websites waar deze informatie gratis aangeboden wordt.

Vliegtuigen

Ga naar de website http://www.flightradar24.com en zoom in op Schiphol.

  • Kun je zien welke landsbaan en welke vertrekbaan vandaag in gebruik zijn?

Selecteer een van de vliegtuigen die onderweg zijn naar Schiphol (met destination AMS)

  • Wat doet de show route optie?
  • Wat doet de 3D functie?

Schepen

Ook in schepen zitten transponders ingebouwd. Op het web zijn een aantal websites waar deze transponder informatie verzameld wordt. Een voorbeeld hiervan is Marinetraffic (http://www.marinetraffic.com). Daarnaast vind je hier ook veel informatie over de schepen zelf zoals foto’s, scheepstype en tonnage.

  • Kun je zien welke containerschepen vandaag in de 8e petroleumhaven van Rotterdam liggen?

Treinen

Op de website van Swisstrains (http://www.swisstrains.ch) is een mashup van de dienstregeling van het Zwitserse spoorwegnet en Google Maps gemaakt. Je kunt hier de locale, interregionale en sneltreinen rond zien rijden over de kaart of over de satellietbeelden.

  • Bekijk de site en navigeer naar een ander station: bijvoorbeeld Basel of Luzern.
  • Kies een van de rijdende treinen uit en zoek de optie waarmee deze trein gevolgd kan worden.
  • Probeer bijvoorbeeld maar eens mee te rijden met een van de bijzondere treinen in Zwitserland Zoals de Glacier express , of Bernina express!

Een soortgelijke mashup voor het Nederlandse Spoornet vind je op http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/

Extra vragen:

  • Kun je het vluchtpad terugvinden van US Airways vlucht 1549 die op 15 januari 2009 een noodlanding in de Hudson rivier bij New York maakte?
  • Op de website van de Amsterdamse haven (http://www.portofamsterdam.nl/) vind je een interactieve havenkaart. Bekijk eerst de haven in Google Earth en probeer te zien voor welke toepassing ieder deel van de haven wordt gebruikt. Je kunt daarna op de website controleren of je het goed hebt. Bekijk op vesseltracker.com welke schepen op dit moment in de haven liggen.