«
»


Sep
8

Terug naar de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In het afgelopen jaar zijn door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) satelliet nieuwe fotos gemaakt van drie plaatsen waar astronauten van de Apollo missies de maan hebben bezocht. Doordat de LRO zich in een lage baan boven het maanoppervlak bevond en door gebruik te maken van een slimme stand van de zon ten opzichte van de satelliet zijn de scherpste beelden van deze locaties tot nu toe gemaakt.

In de opnames kan je onder andere de sporen van voetafdrukken zien die de astronauten hebben gemaakt op het oppervlak en reflecties van apparatuur en delen van de maanlanders die zijn achtergebleven op de maan.

Videopresentatie van de opnamen (©NASA 2011)

De afstanden die de astronauten aflegden op de maan zijn niet heel groot: je kan hier een goede indruk van krijgen met behulp van een Google Maps mashup op de website van BBC Dimensions: als je hier je postcode en stad invult dan kan je zien hoe de eerste maanwandeling er in jouw straat had uitgezien. Klik hier om het uit te proberen! (Meer uitleg over BBC Dimensions vind je in dit bericht).

Links:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.