Sep
28

Op ontdekking in Bangkok

Posted by admin in mooie plekken, reizen

Heb je zin om even weg te dromen achter je PC: ga dan virtueel op reis naar Bankok. Op de website van Bangkokin360.com kan je rondzwerven over de straten van Bankok. Naast de streetview-achtige opnamen op de straten kan je op veel plaatsen virtueel naar binnen lopen.

image

Zo kun je onder andere een tandartskliniek, een kunstgallerie, een school of een golfbaan bezoeken.

image

Rondlopen door de panoramas is eenvoudig: Met de knoppen (met pijl) op straat kan je je van panorama naar panorama verplaatsen. In de panoramas verschijnen logos als je ergens naar binnen kunt wandelen. Daarnaast kan je op de gekleurde circels op de kaart klikken om naar een andere lokatie te gaan. Tenslotte kan je zoeken in de lijst met aanwezige bedrijven via de de gekleurde balken onder in beeld.

Ben je uitgekeken in Bangkok? Klik dan op de knop “Areas” en reis virtueel door naar Phuket en wandel naar het strand om even bij te komen!

Links:


Comments Off

Sep
19

Live online

Posted by admin in nieuws, varen, volgen

Op diverse plaatsen kan je op het web (bijna) live informatie vinden. Zo toont onderstaande screenshot de MarineTraffic website op 19 September 2011: de groene lijn de je ziet is de route van het de MSC Luciania. Dit 363 meter lange containerschip is door een  storing uit koers geraakt en vastgelopen op een zandbank in de Westerschelde. Om het schip heen zie je een hele vloot van sleepboten die druk bezig zijn om het schip weer vlot te trekken.

image

Deze website maakt gebruik van informatie uit het Automatic Identification System (AIS). Aan boord van het schip bevind zich een transponder die regelmatig scheepsgegevens zoals positie, snelheid en reisgegevens verstuurt. Via ontvangers op het vaste land worden deze gegevens opgevangen en verzameld. Uiteindelijk kan je de gegevens op websites als marinetraffic.com of vesseltracker.com doorzoeken. Je vindt hier ook aanvullende gegevens zoals tonnage, diepgang  en fotos van de schepen.

Van het vastgelopen schip waren al snel fotos te zien op marinetraffic zoals onderstaande screenshot laat zien:

image

Uiteindelijk is te zien hoe het schip weer is vlotgetrokken:

image

en hoe de reis naar Engeland wordt voortgezet

image

Wil je meer lezen over live systemen? Lees hier hoe je in Zwitserland treinen live kunt volgen of kijk bij de opdracht Volgen! uit het practicum hoe je zelf dit soort informatie kunt vinden.

Links:


Comments Off

Sep
8

Terug naar de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In het afgelopen jaar zijn door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) satelliet nieuwe fotos gemaakt van drie plaatsen waar astronauten van de Apollo missies de maan hebben bezocht. Doordat de LRO zich in een lage baan boven het maanoppervlak bevond en door gebruik te maken van een slimme stand van de zon ten opzichte van de satelliet zijn de scherpste beelden van deze locaties tot nu toe gemaakt.

In de opnames kan je onder andere de sporen van voetafdrukken zien die de astronauten hebben gemaakt op het oppervlak en reflecties van apparatuur en delen van de maanlanders die zijn achtergebleven op de maan.

Videopresentatie van de opnamen (©NASA 2011)

De afstanden die de astronauten aflegden op de maan zijn niet heel groot: je kan hier een goede indruk van krijgen met behulp van een Google Maps mashup op de website van BBC Dimensions: als je hier je postcode en stad invult dan kan je zien hoe de eerste maanwandeling er in jouw straat had uitgezien. Klik hier om het uit te proberen! (Meer uitleg over BBC Dimensions vind je in dit bericht).

Links:


Comments Off

Sep
8

Alles is relatief

Posted by admin in mashup, Spelen

Het is vaak moeilijk om je voor te stellen wat de impact van een gebeurtenis is die elders op de wereld plaatsvindt. Op de website van BBC Dimensions vind je een groot aantal Google Maps mashups die recente en minder recente historische gebeurtenissen koppelen aan een locatie op de kaart die je zelf kunt instellen. Doordat de gegevens over een voor jou bekende locatie worden getoond krijg je een veel beter beeld van de situatie.

image

De mashups zijn gerangschikt in verschillende categorieen zoals “De ruimte”, “Oude werelden” en “Mileurampen”: In iedere categorie vind je diverse interessante sets met gegevens. Als je er een uikiest kan je vervolgens een postcode (bv. ”3512, NL”) of stad (Utrecht, NL)invoeren waarna de mashup gemaakt wordt.

Hieronder zie je hoe groot het internationale ruimtestation ISS is ten opzichte van de Amsterdam ArenA:

image

 

 

 

Andere voorbeelden:

Er is nog veel meer te ontdekken!

Links


Comments Off