Jun
23

Crash op de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In een oudere post kon je hoge resolutie videoopnamen van de japanse satelliet SELENE bekijken. Afgelopen week is deze satelliet (gepland) neergestort op het maanoppervlak. In onderstaande video zie je de video van de laatste minuut voor de inslag (Lees meer op het weblog van Popular Science).

Over enige tijd zal nog een maansonde inslaan op het maanoppervlak: tijdens de missie van de Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) laat de NASA opzettelijk een satelliet inslaan op het maanoppervlak. In het stof dat hierbij opgeworpen wordt worden door een tweede satelliet en met telescopen op aarde metingen verricht om te bepalen in hoeverre er water op de maan aanwezig is. Dit is belangrijke informatie voor toekomstige bemande maanmissies. In de onderstaande video krijg je een beeld van hoe dit in zijn werk zal gaan.

Meer lezen:


Comments Off

Jun
8

3D navigatie in Google Maps – Streetview

Posted by admin in nieuws, Streetview

Afgelopen week heeft Google een uitbreiding op de Streetview foto’s in Google Maps aangebracht: waar je in het verleden nogal wat moest klikken om door een straat heen te wandelen, kun je nu met behulp van slimme navigatie snel naar een volgende Streetview locatie vliegen. Kijk maar eens naar de onderstaande video om te zien hoe het werkt!

Vooralsnog is deze functie alleen beschikbaar voor Google Maps.


Comments Off

Jun
3

Pinguïnpoep

Posted by admin in leuke projecten, nieuws

Op de website van nu.nl vind je het volgende bericht (link):

Poep leidt naar verblijfplaats pinguïns

LONDEN – Wetenschappers hebben een manier ontdekt om kolonies pinguïns op de Zuidpool te lokaliseren. De enorme bergen poep die de dieren produceren, zijn namelijk met satellieten te zien.

halley_bay

  (bron: www.antarctica.ac.uk)

Op de webpagina die bij het onderzoek hoort (klik hier) vind je een kaart en voorbeeldfoto’s. Het voorbeeld dat op de foto staat is eenvoudig te vinden in Google Earth. Ook is er een kaart met andere gebieden waar pinguïnkolonies zijn gevonden op de beelden.

map

(bron: www.antarctica.ac.uk)

Wil je zelf ook op zoek gaan in Google Earth? Je kunt het een deel van het LIMA (Landsat Image Mosaic of Antarctica) beeldmateriaal dat voor dit onderzoek is gebruikt ook in Google Earth gebruiken. Op de Google Earth Library website vind je een link (klik hier) om de beeldoverlay te openen. (Op grote stukken van het oppervlak van Antarctica is dit hetzelfde beeldmateriaal dat Google Earth standaard gebruikt, je kunt met de overlay wel het contrast in de beelden wijzigen via de 1X, 3X, … opties).

Peter Fretwell, een van de auteurs van het artikel heeft een KMZ bestand met de coordinaten van de kolonies gemaakt:

. Hij geeft de volgende toelichting: ‘Je zult merken dat je de kolonies kunt zien, maar omdat beeldmateriaal in LIMA is samengesteld uit verschillende frequentiebanden zijn is de rood-bruine kleur die de guano vlekken origineel hebben niet goed te herkennen’.

Als je op de pinguïns in het KML bestand klikt dan zie je in de popup ballon beelden van de guano vlekken: Vergelijk deze maar eens met de Google Earth opnamen! Soms kun je zien dat de Google beelden in een ander jaargetijde zijn gemaakt: waar de pinguïns broeden is dan alleen maar zee (Atka Bay) …

GE Penguin Colonies

 (Bron Peter Fretwell)

Als je wilt weten hoe het is om als Pinguin te overwinteren op Antarctica, kijk dan eens de documentaire ‘March of the Pinguins’.

Meer lezen?


Comments Off

Jun
2

Rondleiding over de aarde

Posted by admin in architectuur, Howto, Tour

Een van de belangrijkste uitbreidingen in versie 5 van Google Earth is de tour functie. Hiermee kun je virtuele rondleidingen afspelen in Google Earth. In de Google Earth Gallery vind je inmiddels een groot aantal rondleidingen langs interessante plekken op aarde: ze nemen je onder andere mee langs wolkenkrabbers, kastelen, paleizen, stadions en musea.

Je start de rondleiding door een KMZ bestand te openen in Google Earth: Dit verschijnt dan als een nieuwe map (onder tijdelijke plaatsen) in het plaatsen venster. Vervolgens speel je de rondleiding af: Selecteer de map en klik op het ‘Tour starten’ icoon (Dit icoon vind je naast de schuifbalk onder in het plaatsen venster). Vaak staat er in de map van de rondleiding ook een camera icoon waarop je kunt dubbelklikken.

rondleidingstarten

 

Nu begint de rondleiding: de 3D-viewer zoomt in op de eerste locatie van de tour en rechts onderin de 3D-viewer verschijnt een balk waarmee je de rondleiding kunt bedienen. Wat je precies te zien en te horen krijgt verschilt per rondleiding: Probeer het maar eens.tourbalk

 

 

Open de World Skyscrapers 3D Tour (klik hier). Zet de laag 3D-Gebouwen aan en begin met afspelen.

rondleiding

Je wordt nu meegenomen langs een aantal van de meest indrukwekkende wolkenkrabbers op aarde. Bij ieder gebouw stopt de tour: wacht nu even tot het 3D model ingeladen is. Nu kun je het gebouw verkennen: klik op het model voor een gedetailleerde beschrijving en kijk eventueel in de panoramio en wikipedia lagen voor foto’s en meer informatie. Als je uitgekeken bent kun je op de afspeelknop in de tourbalk drukken om naar het volgende gebouw te gaan. Aan het einde van de tour kun je de balk afsluiten via het kruisje rechtsbovenin. Als je een rondleiding wilt bewaren, vergeet dan niet om deze op te slaan in de map Mijn Plaatsen.

Op de website van Google vind je nog veel meer voorbeelden: surf maar eens naar de Google Earh Galery en zoek op tour (of klik hier).

In een rondleiding kun je ook geluid opnemen: een aantal voorbeelden hiervan worden bescheven in klik 18 van Reis om de wereld in 80 klikken. Je vindt hier onder andere voorbeelden van het Google Earth Blog (zoek op tour roundup) en uit de Mars Gallery.


Comments Off