Feb
3

Google Earth 5

Posted by admin in nieuws

De nieuwste versie van Google Earth (5.0) is vanaf vandaag beschikbaar via de Google website. Het is zeker aan te raden om deze te installeren. Je kunt onder andere rondkijken op Mars, in het verleden en in de Oceaan. In de artikelen hieronder vind je een uitgebreidere beschrijving van de nieuwe mogelijkheden.

Op naar Mars

Naast de Aarde en Sky weergave is een nieuwe modus toegevoegd: Als je deze inschakelt dan verandert de aardbol in de dorre planeet Mars. In het lagen paneel vind je nu een schat aan informatie over deze planeet: je kunt kijken naar satellietfoto’s en het planneetoppervlak bekijken in het zichtbare spectrum, in het infrarood of als hoogtekaart. Uitermate spectaculair zijn de 3D panorama’s die je vind in de laag Rovers and Landers (onder Mars Gallery). Voor de beginnende marsreiziger is er zelfs een een reisgids (A traveller’s guide to mars) te vinden. mars_ge

Je kunt deze laag inschakelen door in de knoppenbalk op het icoon met de planeet te klikken en Mars te selecteren.

mars_button

In het verleden

Met de optie historisch beeldmateriaal kun je zelf kiezen oud het beeldmateriaal is dat over de globe getoond wordt: voor sommige gebieden zijn meerdere lagen materiaal aanwezig die je om de beurt kunt tonen. Als je deze optie aanzet (weergavemenu) dan verschijnt rechts bovenin een tijdbalk waarin je de datum van het zichtbare kaartmateriaal kunt selecteren. Kijk maar eens op de verschillende locaties uit de UNEP laag (onder maatschappelijke aandacht). Op onderstaande compositie van foto’s uit verschillende jaren zie je bijvoorbeeld hoe de natuur verdwijnt in de Braziliaanse provincie Rondônia.

rondonia

Diep in de zee

Tot op heden kon je in Google Earth alleen rondkijken op land: daar is nu verandering in gekomen. In de nieuwe oceaan laag vind je allerlei materiaal over het leven onder water en aan de kust. Bovenaan in de laag vind je de ‘verken de oceaan tour’. Hier wordt je via een aantal plaatsmarkeringen met foto’s en filmpjes meegenomen langs allerhande bijzondere plaatsen onder het wateroppervlak. Ik vind de zwemmende leguanen voor de kost van de Galapagos eilanden erg mooi (-0.366666, -91.367798). Ook onder water is er nu een hoogte (diepte) model van de aarde: zodra je onder het wateroppervlak navigeert kun je rondkijken in de troggen en zien hoe de bergen onderwater doorlopen. Vergeet hiervoor niet de terreinlaag aan te zetten.


Comments Off

Feb
2

Training Kennisnet

Posted by Marc Buma in nieuws, onderwijs, training

Afgelopen vrijdag was er tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling een bijeenkomst voor de mensen die deelnemen aan het expertnetwerk Digitale didactiek MBO. Aan een aantal van de deelnemers heb ik een workshop "Web 2.0 – Een reis om de wereld in 80 klikken" gegeven. zaal

 

 

 

 

 

Hier vind je een afdruk van de sheets van de presentatie en een aantal praktijkopdrachten. De eerste vier opdrachten hebben betrekking op Google Maps en Microsoft Live Maps. De laatste acht maken gebruik van Google Earth.

Ben je geinteresseerd bent in een on-site training in je eigen organisatie? Stuur een email naar mosbuma[at]80klikken[punt]nl voor meer informatie.


Comments Off