Sep
14

Gigapan: Treinen en meer

Posted by admin in gigapan, mooie plekken

Hieronder staan een paar experimentele panorama’s die ik de afgelopen weken heb gemaakt. Suggesties voor leuke lokaties zijn uiteraard van harte welkom!

Railz Miniworld in Rotterdam

 
Bekjik op gigapan.org Bekijk in Google Earth 4.2+

Meer panorama’s op de volgende pagina.

Read the rest of this entry »


Comments Off

Sep
14

Gigapan: Een dag in het park

Posted by admin in gigapan, innovatief, leuke projecten, mooie plekken

Het Yosemite National park is een van de oudste natuurparken van de Verenigde Staten. In de belangrijkste vallei van het park wordt gewerkt aan een sprekend voorbeeld van gigapixel fotografie: In het Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project wordt een van de grootste panorama’s ooit gemaakt.

yosemite1In de Yosemite Vallei zijn op twintig verschillende locaties gigapixel panorama’s geschoten van de wanden van de vallei. Deze zijn als briefkaarten in de kaart van het park gemonteerd. Het bijzondere aan deze prentbriefkaarten is dat je er tot een verbazend detailnivo op kunt inzoomen!

Read the rest of this entry »


Comments Off

Sep
3

Wedstrijd: online kaarten in de klas!

Posted by Marc Buma in leuke projecten, wedstrijd, workshop

De redactie van Online Kaarten en auteur Marc Buma van Reis om de wereld in 80 klikken organiseren een wedstrijd voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs én studenten aan de lerarenopleidingen. Deelnemers maken een lesopzet waarin gewerkt wordt met online kaarten en virtuele globes, zoals Google Earth, Google Maps, Microsoft Live Search enzovoort. Met deze wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen. Bovendien komen alle bruikbare inzendingen in een openbare wiki te staan, zodat iedereen gebruik kan maken van de lessen.

Vaak wordt er bij online kaarten en virtuele globes uitsluitend gedacht aan toepassingen voor het vak aardrijkskunde. Maar ook bij andere schoolvakken kan er op een leuke, motiverende en leerzame manier met deze programma’s gewerkt worden. Voorbeelden daarvan vind je volop op dit weblog. Laat je creativiteit spreken: ga met de leerlingen naar buiten, laat ze zelf ontdekken en ontwerpen, experimenteer met verschillende technologieën, kijk naar de eigen omgeving of bezoek juist exotische oorden en bedenk vooral een ludieke toepassing van online kaarten en virtuele globes voor jouw vak.

Lijkt het je een leuke uitdaging mee te doen aan deze wedstrijd, maar weet je niet precies hoe je met online kaarten en virtuele globes aan de slag kunt? Geen probleem! We verzorgen namelijk voor ieder die dat wil een workshop met lezing. Na afloop ben je op de hoogte van de basismogelijkheden van bovengenoemde programma’s en heb je alleen nog maar een flinke dosis creativiteit nodig om een kansrijke les te maken.

Met de wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een training, hardware, een abonnement op COS en luchtfoto’s van www.kaartenenatlassen.nl. De jury bestaat uit Jeroen Bottema (aardrijkskundeleerkracht en opleider bij Hogeschool InHolland), Erno Mijland (journalist, onder andere werkzaam voor COS en mede-auteur op het weblog Online Kaarten) en Gerard Dummer (onderwijskundige en docent bij Pabo Domstad, deskundige op het gebied van Google Earth in het onderwijs). Alle bruikbare inzendingen komen in een openbare wiki te staan, zodat iedereen gebruik kan maken van de lessen. Insturen van de inzendingen kan tot en met zondag 30 november 2008. Bekendmaking van de winnaar is op 10 december 2008. De wiki zal dan ook online gaan.

Alle informatie over de wedstrijd en de wedstrijdvoorwaarden is te vinden op de website Online Kaarten (klik hier om naar Online kaarten te gaan).

Mocht je vragen hebben dan kunnen deze gestuurd worden naar wedstrijd [at] googledearth-blog.nl. Op dit mail adres zijn ook tips welkom.


Comments Off

Sep
2

Gigapan in Nederland

Posted by Marc Buma in gigapan, innovatief

Deze week heb ik de beta versie van de Gigapan robot camerasteun binnengekregen: hiermee kun je zogeheten gigapixel panorama’s maken. imager

Het principe is eenvoudig: plaats de robot op een statief, monteer een digitale compact camera op de robot en zoek een leuke locatie om te fotograferen. Stel de robot en de camera in en zet de robot aan het werk. Deze maakt nu geheel automatisch een lappendeken van foto’s van het geselecteerde onderwerp. Met behulp van een gratis softwarepakket combineer je deze dan tot een groot panorama. Dit panorama plaats je vervolgens op de gigapan.org website. Hier kan je het panorama bekijken. Je kunt de panorama’s uiteraard ook invoegen op je eigen weblog zoals je hieronder ziet:  

Kijk maar eens of je onderstaande details kunt ontdekken in het panorama.

zoekplaatje

Op de Gigapan site kan je zogeheten snapshots(‘kiekjes’) toevoegen aan het panorama: als je op zo een snapshot klikt dan wordt er automatisch ingezoomd en gepand naar het onderwerp van het kiekje. ook andere geregistreerde gebruikers die details in jouw panorama’s ontdekken kunnen deze snapshots toevoegen. Door de hoge resolutie van de gigapans is er vaak veel te ontdekken als je goed kijkt. Een voorbeeld van snapshots met bovenstaand panorama vind je daar ook (link).

In Google Earth kan je in de laag Gigapan Photo’s (in de Galerij) een selectie van panorama’s ontdekken. Je kunt ze openen door te dubbelklikken op de icoontjes met het vergrootglas: je wordt dan in het panorama geplaatst en kunt rondkijken.  Lees klik 23 uit Reis om de wereld in 80 klikken als je meer wilt weten over Gigapan panorama’s.

Houd de 80 klikken site de komende weken in de gaten voor meer informatie over gigapixel panorama’s. 


Comments Off