Apr
23

Maanstof en duct tape

Posted by Marc Buma in 80 klikken kort, ruimtevaart

Op de website van NASA vind je een mooi verhaal over een McGyver-achtige reparatieactie tijdens de Apollo 17 missie op de maan. Je kunt het verhaal lezen (NASA website) of je laten voorlezen (klik hier) terwijl je in Google Moon bekijkt waar de missie zich afspeelde:

Google Moon screenshot

Open eerst de Google Moon website en klik dan op het icoon voor de Apollo 17 missie onderaan de pagina. Als je nu in het pop-up venster boven de kaart de webkoppeling “Zoom in” volgt dan krijg je gedetailleerde uitleg over de missie. Op de tweede foto kun je de plakband zien zitten!

Uiteraard is een en ander ook gefilmd:

YouTube Preview Image

Comments Off

Apr
22

Weblog in beeld: Online kaarten

Posted by Marc Buma in leuke projecten, onderwijs, weblog in beeld

De weblog “Online Kaarten” van Kaj Rietberg (met assistentie van Erno Mijland) is gericht op het gebruik van online kaarten in het onderwijs. Je vind hier een aangename mix van artikelen met uitleg over het gebruik van digitaal kaartmateriaal en ideeen voor projecten die je in de klas kunt uitvoeren (en uiteraard goede boekrecenties :-)) . De projecten lenen zich ook uitstekend voor thuis achter de computer op een regenachtige woensdagmiddag!

Online kaarten weblog

Kijk maar eens naar dit bericht over de tweede wereldoorlog: als je hiervandaan doorklikt vind je bijvoorbeeld de website “Het dak van Rotterdam” met mooie panorama foto’s en dit artikel met indrukwekkende beeldoverlays van luchtfoto’s gemaakt tijdens D-Day.

Ook het artikel over de inzet van Google Earth bij verkeersles vind ik persoonlijk erg leuk.


Comments Off

Apr
22

Kunst aan de lopende band

Posted by Marc Buma in kunst

China staat te boek als de fabrieksvloer van de wereld. Dit geldt niet alleen voor consumptiegoederen: op het Google Earth Community forum vind je dit artikel over het “dorp” Dafen: Dafen (22.6121, 114.131) is een wijk van de stad Shenzhen in China waar zich een groot aantal kunstenaars gevestigd heeft. Naar schatting komt ongeveer 60% van alle goedkope olieverfschilderijen die op de wereld geschilderd worden hier vandaan. In de meeste gevallen betreft het hier geen originele kunst: meestal zijn de schilderijen kopieen van bekende meesterwerken.

http://dalihouse.blogsome.com/2006/10/23/great-leap-sideways-and-a-little-back/

Soms wordt hierbij enige artistieke vrijheid genomen

Als je de artikelen in Der Spiegel en bij Dali House kun je meer lezen over Dafen: je vind er leuke annecdotes en foto’s van kunst uit Dafen. Op de website van Dafen art vind je nog meer voorbeeldkunst.

Als je op de youtube website zoekt op “Dafen painting” dan vind je een aantal video’s over Dafen: onder andere onderstaande engelstalige documentaire en deze artistieke impressie.

Overigens kun je in Nederland in Slot Zeist (52.079, 5.23468) op de tentoonstelling Net Echt werk van de nederlandse meestervervalser Geert Jan Jansen bekijken (tot 16 juni 2008). Een verslag van het Algemeen Dagblad vind je hier.


Comments Off

Apr
14

Aarde vanaf de maan

Posted by Marc Buma in ruimtevaart, sky

Het bekijken van de aarde vanuit de ruimte is dankzij gereedschappen als Google Earth inmiddels een gemeengoed geworden: je staat er bijna niet meer bij stil hoe bijzonder het is dat dit kan.

Kijk maar eens naar de volgende beelden van de japanse satelliet SELENE (met de bijnaam “Kaguya”) waarin de aarde opkomt en weer ondergaat, gezien vanaf de maan:

Kaguya/Selene earthrise

Kaguya/SELENE Earthset

(Bron beelden: Emily Lakdawalla, klik hier en hier voor een hoge resolutie versie van de filmpjes op de site van JAXA / NHK)

Tijdens deze maanmissie wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de maan en naar het maanoppervlak. Hiervoor zijn drie satellieten tegelijk in een baan om de maan gebracht. Er worden verschillende instrumenten gebruikt waaronder een hoge definitie video camera waarmee bovenstaande beelden zijn gemaakt. Bij het zien van de beelden is het makkelijk om te vergeten wat voor uitdagingen overwonnen zijn om deze beelden in je internetbrowser te krijgen!

Als je meer wilt lezen over het project is de pagina op wikipedia een goed startpunt. Op de officiele pagina van het project vind je onder een video archief en een fotogallerij met daarin uitleg over de verschillende meetinstrumenten die gebruikt worden tijdens de missie. Uiteraard kun je ook op Google Moon kijken!

De satellieten zijn gelanceerd vanaf het Tanegashima Space Center in Japan. Hier vind je beelden van de laatste momenten van de satelliet op aarde. Het is aardig om eens wat anders te horen dan “five… four… three…”! In de Panoramio laag vind je foto’s van het complex: kan jij de liggende raket in Google Earth vinden?

Lees meer:


Comments Off

Apr
8

De bijbel uit de lucht

Posted by Marc Buma in 80 klikken kort, kunst

Voor een tentoonstelling in Florida (VS) heeft het australische kunstenaarscollectief “The Glue Society” een aantal (gesimuleerde) satellietfoto’s gemaakt van gebeurtenissen uit de bijbel. De combinatie van nieuwe techniek en oude gebeurtenissen is verrassend!

 

Hierboven zie je hoe het doortrekken van de rode zee door Mozes er uit de lucht moet hebben uitgezien. Als je wilt weten hoe het paradijs, de ark van Noach of de kruisiging er vanuit ‘God’s Eye View’ uitzien kun je de rest van de beelden op de website van creative review bekijken!


Comments Off