Mar
26

Hot spot

Posted by Marc Buma in 80 klikken kort, mooie plekken

Midden in de Karakum woestijn in Turkmenistan vind je een groot gat gevuld met vuur. Deze krater met een doorsnede van 60 meter en een diepte van 20 meter is ontstaan toen een ondergronds grottenstelsel werd aangeboord bij de zoektocht naar olie. De grot stortte in en de hele boorinstallatie verdween in het gat. Het aanwezige gas vloog in de brand en het vuur woedt inmiddels al meer dan dertig jaar ononderbroken door.

 

[Bron foto: http://www.johnhbradley.com

Als je bij Google zoekt naar foto’s en video’s met de zoekopdracht “darvaza gas crater” dan vind je veel materiaal van reizigers die de krater opgezocht hebben: Onder andere dit verslag op Neatorama.

Klik hier om de locatie in Google Earth te bekijken. Zet nadat je de plaats van de krater in daglicht hebt gezien maar eens de laag “Earth City Lights” aan. Zoom nu langzaam uit en kijk van welke hoogte je deze krater nog kunt zien! De Earth City Lights laag vind je in de map Nasa in de Gallerij. (Zie ook klik 80, De blanco klik uit het boek)

INSERT_MAP


Comments Off

Mar
25

Interactieve boeken

Posted by Marc Buma in boeken, innovatief

Via de website wetellstories.co.uk van Penguin uitgevers (U.K.) worden zes innovatieve digitale boeken uitgegeven. De boeken zijn speciaal ontwikkeld om gelezen te worden via het internet. Iedere week wordt een nieuw verhaal gestart waar vervolgens iedere dag een aantal hoofdstukken aan worden toegevoegd.

We tell stories - Penguin 

Het eerste verhaal is een korte spionnageroman van Charles Cumming die in Engeland en Ierland speelt. De schrijver werd geïnspireerd door de klassieker “The 39 steps” van John Buchan. Dit verhaal is inmiddels compleet te lezen op de website. Er wordt hier intensief gebruik gemaakt van Google Maps: terwijl je leest beweegt de kaart mee naar de locaties waar het verhaal zich afspeelt.

Het tweede verhaal,  ‘Slice’ genaamd, is vandaag begonnen en maakt gebruik van blogs: iedere dag ontwikkelt het verhaal zich een stuk verder.

Als je je via de website aanmeldt bij de bijbehorende Google Group dan krijg je email meldingen wanneer er nieuwe verhalen online komen.

Lees mee op  http://wetellstories.co.uk/  


Comments Off

Mar
24

Onder de grond

Posted by Marc Buma in onzichtbaar, vervoer

Alhoewel je met Google Earth alleen op het aardoppervlak kunt kijken, is er ook veel te zien van de wereld onder de grond. Zo kun je op internet kaarten vinden van ondergrondse complexen en tunnels. Met behulp van beeldoverlays kun je deze eenvoudig over de satellietbeelden in Google Earth leggen. Dit geeft je een indruk van de afmetingen en de ligging ervan.

regeringsbunker

Een eerste voorbeeld komt uit de tijd van de koude oorlog: Dit is een bunker die in de jaren zestig is aangelegd in Duitsland. De Duitse regering zou zich hier terugtrekken in het geval van een kernoorlog. In totaal is bij de aanleg van het complex meer dan 17 kilometer tunnel uitgegraven. Tegenwoordig is het complex gedeeltelijk toegankelijk als museum. In dit KML bestand vind je een beeldoverlay van het complex. Het is gemaakt met behulp van een tekening van het complex van de museumsite en een collectie van plaatsmarkeringen van de uitgangen van het complex die te vinden is op de Google Earth community.

Uitleg slider Tip: Selecteer de beeldoverlay in het plaatsen venster en gebruik de schuif onderin het venster om de satellietbeelden met de schets te vergelijken.

 

Op de websites van het weekblad Spiegel en het museum vind je veel beeldmateriaal van het complex.

Andere restanten uit dit tijdperk vind je op Flickr en Panoramio. Een gebruiker genaamd Martin Trolle heeft hier een groot aantal foto’s van een Russische raketsilo in Letland geplaatst. Je kunt de installatie ook in Google Earth zien liggen: vlieg daarvoor naar (56.55, 24.3414). Als je deze beeldoverlay opent dan zie je een schets van het complex over de satellietbeelden. Ook hier kun je met de slider onder het plaatsenvenster goed de ligging van het complex met de satellietbeelden vergelijken.

Read the rest of this entry »


Comments Off

Mar
6

In de media

Posted by Marc Buma in media

Knipsels

Reis om de wereld in 80 klikken is al een aantal keer in het nieuws geweest!

Lees meer op de pagina met krantenknipsels!

Mocht je nog even de voorpagina’s van vandaag willen bekijken op de kaart, surf dan naar “Today’s front pages” van het Newseum in Washington D.C. in de Verenigde staten. Op deze website vind je de geografische locaties van een groot aantal kranten van over de hele wereld. Je kunt per continent zoeken op de kaart of in de gallerij kijken. Het aantal Nederlandse kranten valt helaas wat tegen.

Je kunt ook terug gaan in de tijd en de voorpagina’s uit het recente verleden bekijken in het archief: bijvoorbeeld op 2 februari 2003 toen de space shuttle Columbia verongelukte.


Comments Off