Sep
8

Terug naar de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In het afgelopen jaar zijn door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) satelliet nieuwe fotos gemaakt van drie plaatsen waar astronauten van de Apollo missies de maan hebben bezocht. Doordat de LRO zich in een lage baan boven het maanoppervlak bevond en door gebruik te maken van een slimme stand van de zon ten opzichte van de satelliet zijn de scherpste beelden van deze locaties tot nu toe gemaakt.

In de opnames kan je onder andere de sporen van voetafdrukken zien die de astronauten hebben gemaakt op het oppervlak en reflecties van apparatuur en delen van de maanlanders die zijn achtergebleven op de maan.

Videopresentatie van de opnamen (©NASA 2011)

De afstanden die de astronauten aflegden op de maan zijn niet heel groot: je kan hier een goede indruk van krijgen met behulp van een Google Maps mashup op de website van BBC Dimensions: als je hier je postcode en stad invult dan kan je zien hoe de eerste maanwandeling er in jouw straat had uitgezien. Klik hier om het uit te proberen! (Meer uitleg over BBC Dimensions vind je in dit bericht).

Links:


Comments Off

Jun
23

Crash op de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In een oudere post kon je hoge resolutie videoopnamen van de japanse satelliet SELENE bekijken. Afgelopen week is deze satelliet (gepland) neergestort op het maanoppervlak. In onderstaande video zie je de video van de laatste minuut voor de inslag (Lees meer op het weblog van Popular Science).

Over enige tijd zal nog een maansonde inslaan op het maanoppervlak: tijdens de missie van de Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) laat de NASA opzettelijk een satelliet inslaan op het maanoppervlak. In het stof dat hierbij opgeworpen wordt worden door een tweede satelliet en met telescopen op aarde metingen verricht om te bepalen in hoeverre er water op de maan aanwezig is. Dit is belangrijke informatie voor toekomstige bemande maanmissies. In de onderstaande video krijg je een beeld van hoe dit in zijn werk zal gaan.

Meer lezen:


Comments Off

Jun
6

Live uit de ruimte

Posted by admin in ruimtevaart

Op dit moment wordt missie ST-124 van de NASA uitgevoerd. De space shuttle Discovery is inmiddels aan aan het internationale ruimtestation (ISS) gekoppeld. Tijdens deze missie worden een aantal nieuwe componenten van het japanse ruimtelaboratorium Kibo ("Hoop") aan het ISS toegevoegd.

220456main_sts124_crew_420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De missie is bijzonder goed online te volgen: zo kun je via het online televisiekanaal van de NASA live meekijken met het leven aan boord van de shuttle: met name tijdens de ruimtewandelingen zijn er spectaculaire beelden te zien! De live uitzendingen beginnen meestal rond twaalf uur ‘s ochtends en duren de hele dag: je kunt in de gids kijken voor de tijden van de ruimtewandelingen. Als je zelf eens wilt rondkijken in het ISS dan is dat mogelijk: kies dan op deze pagina voor de optie "Interactive Space Station Reference Guide".

Op de website van NY2O kun je zien waar de space shuttle en het ISS zich boven de aarde bevinden. Je kunt hier ook andere objecten in de ruimte volgen zoals weer-, televisie- en GPS satellieten en de Hubble Space Telescope.

Tijdens deze missie is er een speciale gast aan boord: Buzz Lightyear uit de Toy Story tekenfilms van Disney brengt ook een bezoek aan de ruimte! Dit bezoek maakt deel uit van de Space Ranger Education Series waarmee Disney en NASA de ruimtevaart in de klas onder de aandacht willen brengen: op de website van het project vind je educatieve spelletjes voor kinderen die goed aansluiten bij ST-124. Overigens heeft Buzz wel moeten trainen voor reis zoals je in de bovenstaande film kunt zien :-).

Overigens is Buzz Lightyear niet de eerste stripfiguur die de ruimte bezoekt: kun jij vinden welk "zoete" karakter eerder op een spaceshuttle missie en de apollo missies meehielp?


Comments Off

Apr
23

Maanstof en duct tape

Posted by Marc Buma in 80 klikken kort, ruimtevaart

Op de website van NASA vind je een mooi verhaal over een McGyver-achtige reparatieactie tijdens de Apollo 17 missie op de maan. Je kunt het verhaal lezen (NASA website) of je laten voorlezen (klik hier) terwijl je in Google Moon bekijkt waar de missie zich afspeelde:

Google Moon screenshot

Open eerst de Google Moon website en klik dan op het icoon voor de Apollo 17 missie onderaan de pagina. Als je nu in het pop-up venster boven de kaart de webkoppeling “Zoom in” volgt dan krijg je gedetailleerde uitleg over de missie. Op de tweede foto kun je de plakband zien zitten!

Uiteraard is een en ander ook gefilmd:

YouTube Preview Image

Comments Off

Apr
14

Aarde vanaf de maan

Posted by Marc Buma in ruimtevaart, sky

Het bekijken van de aarde vanuit de ruimte is dankzij gereedschappen als Google Earth inmiddels een gemeengoed geworden: je staat er bijna niet meer bij stil hoe bijzonder het is dat dit kan.

Kijk maar eens naar de volgende beelden van de japanse satelliet SELENE (met de bijnaam “Kaguya”) waarin de aarde opkomt en weer ondergaat, gezien vanaf de maan:

Kaguya/Selene earthrise

Kaguya/SELENE Earthset

(Bron beelden: Emily Lakdawalla, klik hier en hier voor een hoge resolutie versie van de filmpjes op de site van JAXA / NHK)

Tijdens deze maanmissie wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de maan en naar het maanoppervlak. Hiervoor zijn drie satellieten tegelijk in een baan om de maan gebracht. Er worden verschillende instrumenten gebruikt waaronder een hoge definitie video camera waarmee bovenstaande beelden zijn gemaakt. Bij het zien van de beelden is het makkelijk om te vergeten wat voor uitdagingen overwonnen zijn om deze beelden in je internetbrowser te krijgen!

Als je meer wilt lezen over het project is de pagina op wikipedia een goed startpunt. Op de officiele pagina van het project vind je onder een video archief en een fotogallerij met daarin uitleg over de verschillende meetinstrumenten die gebruikt worden tijdens de missie. Uiteraard kun je ook op Google Moon kijken!

De satellieten zijn gelanceerd vanaf het Tanegashima Space Center in Japan. Hier vind je beelden van de laatste momenten van de satelliet op aarde. Het is aardig om eens wat anders te horen dan “five… four… three…”! In de Panoramio laag vind je foto’s van het complex: kan jij de liggende raket in Google Earth vinden?

Lees meer:


Comments Off

Feb
15

Space Night

Posted by Marc Buma in muziek, ruimtevaart

Vanaf 1994 wordt op de duitse “Bayerische Rundfunk” een nachtuitzending verzorgd die opgebouwd is uit een mix van Chill-out ambient muziek en vanuit de ruimte geschoten beelden van de aarde. De zogeheten “Space Night” is bedacht als alternatief voor het saaie testbeeld dat tot dan toe ‘s nachts te zien was. De uitzendingen van beelden uit de ruimte wordt afgewisseld met informatieve programma’s over onder andere astronomie. De serie bouwde door de mooie beelden en de relaxte muziek al snel een cultstatus op.

Je kunt op youtube een groot aantal fragmenten uit de serie terugvinden. Er is ook een “Best of Earthviews” DVD te koop als je de beelden in hoge resolutie wilt bekijken.

Het programma levert een ideale achtergrond voor tijdens je omzwervingen over de virtuele aarde!

 YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

 Meer lezen/kijken:


Comments Off