Jan
1

Waar ben je?

Posted by admin in leuke projecten, onderwijs, reizen, Spelen

Met GeoGuessr kan je deelnemen aan een virtuele dropping. Aan het begin van het spel word je virtueel meegenomen naar een willekeurige locatie op aarde. Met behulp van streetview kan je daar rondkijken en rondwandelen. Heb je uitgevonden waar je je bevindt? Sluit dan de spelronde af door de locatie aan te wijzen met een speld op de kaart. Het aantal punten dat je krijgt is afhankelijk van de afwijking tot de echte locatie. Na 5 locaties is het spel afgelopen en zie je een overzicht van je reis. Erg verslavend!

geoguessr 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de optie “create challenge” kan je met vrienden een wedstrijd opzetten. Maak een link aan en deel die via email. Alle deelnemers krijgen dan dezelfde locaties. Na afloop kan je de resultaten onderling delen via een tweede link.

XKCD heeft een leuke stip over GeoGuessr getekend:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[bron: http://xkcd.com/1214/]


Comments Off

Aug
10

S.O.S.

Posted by Marc Buma in leuke projecten

De BBC world service heeft een leuke website ingericht waar geluiden van over de hele wereld worden verzameld: Op de site van Save Our Sounds vind je een kaart waarop aangegeven is waar ter wereld al geluiden zijn opgenomen: je kunt onder andere een kaartautomaat in Utrecht horen, of luisteren naar een visverkoopster op de markt in Angola. Je kunt ook zelf-opgenomen geluiden op de kaart plaatsen.

image

 

 

 

 

 

Kies een van de geluiden op de werreldkaart, doe je ogen dicht en waan je voor een moment ergens anders!

http://www.bbc.co.uk/worldservice/specialreports/saveoursounds.shtml

Je vindt op de website ook een geluiden marktplaats genaamd Desperately Seeking Sounds waar je een oproep kunt doen om een bepaald geluid te horen en waar je zelf geluiden voor anderen kunt insturen. Kijk maar eens of je hier het geluid van de sla etende slak kunt vinden!

In klik 70 van het boek kun je meer lezen over Luisteren naar de kaart!

[Via Mapperz]


Comments Off

Jun
3

Pinguïnpoep

Posted by admin in leuke projecten, nieuws

Op de website van nu.nl vind je het volgende bericht (link):

Poep leidt naar verblijfplaats pinguïns

LONDEN – Wetenschappers hebben een manier ontdekt om kolonies pinguïns op de Zuidpool te lokaliseren. De enorme bergen poep die de dieren produceren, zijn namelijk met satellieten te zien.

halley_bay

  (bron: www.antarctica.ac.uk)

Op de webpagina die bij het onderzoek hoort (klik hier) vind je een kaart en voorbeeldfoto’s. Het voorbeeld dat op de foto staat is eenvoudig te vinden in Google Earth. Ook is er een kaart met andere gebieden waar pinguïnkolonies zijn gevonden op de beelden.

map

(bron: www.antarctica.ac.uk)

Wil je zelf ook op zoek gaan in Google Earth? Je kunt het een deel van het LIMA (Landsat Image Mosaic of Antarctica) beeldmateriaal dat voor dit onderzoek is gebruikt ook in Google Earth gebruiken. Op de Google Earth Library website vind je een link (klik hier) om de beeldoverlay te openen. (Op grote stukken van het oppervlak van Antarctica is dit hetzelfde beeldmateriaal dat Google Earth standaard gebruikt, je kunt met de overlay wel het contrast in de beelden wijzigen via de 1X, 3X, … opties).

Peter Fretwell, een van de auteurs van het artikel heeft een KMZ bestand met de coordinaten van de kolonies gemaakt:

. Hij geeft de volgende toelichting: ‘Je zult merken dat je de kolonies kunt zien, maar omdat beeldmateriaal in LIMA is samengesteld uit verschillende frequentiebanden zijn is de rood-bruine kleur die de guano vlekken origineel hebben niet goed te herkennen’.

Als je op de pinguïns in het KML bestand klikt dan zie je in de popup ballon beelden van de guano vlekken: Vergelijk deze maar eens met de Google Earth opnamen! Soms kun je zien dat de Google beelden in een ander jaargetijde zijn gemaakt: waar de pinguïns broeden is dan alleen maar zee (Atka Bay) …

GE Penguin Colonies

 (Bron Peter Fretwell)

Als je wilt weten hoe het is om als Pinguin te overwinteren op Antarctica, kijk dan eens de documentaire ‘March of the Pinguins’.

Meer lezen?


Comments Off

Oct
29

Cityscape Panorama Project

Posted by admin in architectuur, leuke projecten

In 1992 is de fotograaf T. John Hughes begonnen met het fotograferen van het veranderende aanzicht van de Amerikaanse stad Denver. Hij selecteerde 40 locaties die een representatief beeld van de stad gaven en legde deze vast op panorama foto’s. Sinds dien keert hij iedere 5 jaar naar deze plaatsen terug om deze locaties opnieuw te fotograferen. Hij wil zo een beeld schetsen van de historische en estetische veranderingen over de tijd.

cityscape

 

 

 

Op de website van de fotograaf vind je een groot aantal fotomontages waarbij steeds drie panorama’s boven elkaar getoond worden: het is verbazend om te zien hoe een straat over de jaren kan veranderen! Je kunt de pijltjes boven de panorama’s gebruiken om van panorama te wisselen.

Lees meer:


Comments Off

Oct
5

Stuur eens een kaartje

Posted by admin in leuke projecten

Een poosje terug stond er een leuke tip in het Google Lat Long Blog: ben je na een avond zwerven op een leuke locatie aangekomen in Google Earth dan is het erg eenvoudig om een digitale prentbriefkaart te versturen. Zorg eerst dat je het onderwerp van de prentbriefkaart mooi in beeld hebt. Hierna kan je op twee manieren een prentbriefkaart versturen: als afbeelding of als kml koppeling naar Google Earth. Meer details vind je in het artikel Lat Long Blog – Postcards from Google Earth. Ook via de eerder besproken site van GeoGreeting kun je leuke briefkaarten versturen.

RAA012008090

(Ook in de vele beeldbanken kun je via internet leuke briefkaarten vinden zoals deze van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar)


Comments Off

Oct
5

Google Earth in Alaska

Posted by admin in leuke projecten, onderwijs

Als inspiratie voor de wedstrijd: Lees meer over een bezoek van het Google’s Education Team aan Alaska op onlinekaarten.nl


Comments Off

Sep
14

Gigapan: Een dag in het park

Posted by admin in gigapan, innovatief, leuke projecten, mooie plekken

Het Yosemite National park is een van de oudste natuurparken van de Verenigde Staten. In de belangrijkste vallei van het park wordt gewerkt aan een sprekend voorbeeld van gigapixel fotografie: In het Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project wordt een van de grootste panorama’s ooit gemaakt.

yosemite1In de Yosemite Vallei zijn op twintig verschillende locaties gigapixel panorama’s geschoten van de wanden van de vallei. Deze zijn als briefkaarten in de kaart van het park gemonteerd. Het bijzondere aan deze prentbriefkaarten is dat je er tot een verbazend detailnivo op kunt inzoomen!

Read the rest of this entry »


Comments Off

Sep
3

Wedstrijd: online kaarten in de klas!

Posted by Marc Buma in leuke projecten, wedstrijd, workshop

De redactie van Online Kaarten en auteur Marc Buma van Reis om de wereld in 80 klikken organiseren een wedstrijd voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs én studenten aan de lerarenopleidingen. Deelnemers maken een lesopzet waarin gewerkt wordt met online kaarten en virtuele globes, zoals Google Earth, Google Maps, Microsoft Live Search enzovoort. Met deze wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen. Bovendien komen alle bruikbare inzendingen in een openbare wiki te staan, zodat iedereen gebruik kan maken van de lessen.

Vaak wordt er bij online kaarten en virtuele globes uitsluitend gedacht aan toepassingen voor het vak aardrijkskunde. Maar ook bij andere schoolvakken kan er op een leuke, motiverende en leerzame manier met deze programma’s gewerkt worden. Voorbeelden daarvan vind je volop op dit weblog. Laat je creativiteit spreken: ga met de leerlingen naar buiten, laat ze zelf ontdekken en ontwerpen, experimenteer met verschillende technologieën, kijk naar de eigen omgeving of bezoek juist exotische oorden en bedenk vooral een ludieke toepassing van online kaarten en virtuele globes voor jouw vak.

Lijkt het je een leuke uitdaging mee te doen aan deze wedstrijd, maar weet je niet precies hoe je met online kaarten en virtuele globes aan de slag kunt? Geen probleem! We verzorgen namelijk voor ieder die dat wil een workshop met lezing. Na afloop ben je op de hoogte van de basismogelijkheden van bovengenoemde programma’s en heb je alleen nog maar een flinke dosis creativiteit nodig om een kansrijke les te maken.

Met de wedstrijd zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een training, hardware, een abonnement op COS en luchtfoto’s van www.kaartenenatlassen.nl. De jury bestaat uit Jeroen Bottema (aardrijkskundeleerkracht en opleider bij Hogeschool InHolland), Erno Mijland (journalist, onder andere werkzaam voor COS en mede-auteur op het weblog Online Kaarten) en Gerard Dummer (onderwijskundige en docent bij Pabo Domstad, deskundige op het gebied van Google Earth in het onderwijs). Alle bruikbare inzendingen komen in een openbare wiki te staan, zodat iedereen gebruik kan maken van de lessen. Insturen van de inzendingen kan tot en met zondag 30 november 2008. Bekendmaking van de winnaar is op 10 december 2008. De wiki zal dan ook online gaan.

Alle informatie over de wedstrijd en de wedstrijdvoorwaarden is te vinden op de website Online Kaarten (klik hier om naar Online kaarten te gaan).

Mocht je vragen hebben dan kunnen deze gestuurd worden naar wedstrijd [at] googledearth-blog.nl. Op dit mail adres zijn ook tips welkom.


Comments Off

Apr
22

Weblog in beeld: Online kaarten

Posted by Marc Buma in leuke projecten, onderwijs, weblog in beeld

De weblog “Online Kaarten” van Kaj Rietberg (met assistentie van Erno Mijland) is gericht op het gebruik van online kaarten in het onderwijs. Je vind hier een aangename mix van artikelen met uitleg over het gebruik van digitaal kaartmateriaal en ideeen voor projecten die je in de klas kunt uitvoeren (en uiteraard goede boekrecenties :-)) . De projecten lenen zich ook uitstekend voor thuis achter de computer op een regenachtige woensdagmiddag!

Online kaarten weblog

Kijk maar eens naar dit bericht over de tweede wereldoorlog: als je hiervandaan doorklikt vind je bijvoorbeeld de website “Het dak van Rotterdam” met mooie panorama foto’s en dit artikel met indrukwekkende beeldoverlays van luchtfoto’s gemaakt tijdens D-Day.

Ook het artikel over de inzet van Google Earth bij verkeersles vind ik persoonlijk erg leuk.


Comments Off