Sep
19

Live online

Posted by admin in nieuws, varen, volgen

Op diverse plaatsen kan je op het web (bijna) live informatie vinden. Zo toont onderstaande screenshot de MarineTraffic website op 19 September 2011: de groene lijn de je ziet is de route van het de MSC Luciania. Dit 363 meter lange containerschip is door een  storing uit koers geraakt en vastgelopen op een zandbank in de Westerschelde. Om het schip heen zie je een hele vloot van sleepboten die druk bezig zijn om het schip weer vlot te trekken.

image

Deze website maakt gebruik van informatie uit het Automatic Identification System (AIS). Aan boord van het schip bevind zich een transponder die regelmatig scheepsgegevens zoals positie, snelheid en reisgegevens verstuurt. Via ontvangers op het vaste land worden deze gegevens opgevangen en verzameld. Uiteindelijk kan je de gegevens op websites als marinetraffic.com of vesseltracker.com doorzoeken. Je vindt hier ook aanvullende gegevens zoals tonnage, diepgang  en fotos van de schepen.

Van het vastgelopen schip waren al snel fotos te zien op marinetraffic zoals onderstaande screenshot laat zien:

image

Uiteindelijk is te zien hoe het schip weer is vlotgetrokken:

image

en hoe de reis naar Engeland wordt voortgezet

image

Wil je meer lezen over live systemen? Lees hier hoe je in Zwitserland treinen live kunt volgen of kijk bij de opdracht Volgen! uit het practicum hoe je zelf dit soort informatie kunt vinden.

Links:


Comments Off

Jun
8

3D navigatie in Google Maps – Streetview

Posted by admin in nieuws, Streetview

Afgelopen week heeft Google een uitbreiding op de Streetview foto’s in Google Maps aangebracht: waar je in het verleden nogal wat moest klikken om door een straat heen te wandelen, kun je nu met behulp van slimme navigatie snel naar een volgende Streetview locatie vliegen. Kijk maar eens naar de onderstaande video om te zien hoe het werkt!

Vooralsnog is deze functie alleen beschikbaar voor Google Maps.


Comments Off

Jun
3

Pinguïnpoep

Posted by admin in leuke projecten, nieuws

Op de website van nu.nl vind je het volgende bericht (link):

Poep leidt naar verblijfplaats pinguïns

LONDEN – Wetenschappers hebben een manier ontdekt om kolonies pinguïns op de Zuidpool te lokaliseren. De enorme bergen poep die de dieren produceren, zijn namelijk met satellieten te zien.

halley_bay

  (bron: www.antarctica.ac.uk)

Op de webpagina die bij het onderzoek hoort (klik hier) vind je een kaart en voorbeeldfoto’s. Het voorbeeld dat op de foto staat is eenvoudig te vinden in Google Earth. Ook is er een kaart met andere gebieden waar pinguïnkolonies zijn gevonden op de beelden.

map

(bron: www.antarctica.ac.uk)

Wil je zelf ook op zoek gaan in Google Earth? Je kunt het een deel van het LIMA (Landsat Image Mosaic of Antarctica) beeldmateriaal dat voor dit onderzoek is gebruikt ook in Google Earth gebruiken. Op de Google Earth Library website vind je een link (klik hier) om de beeldoverlay te openen. (Op grote stukken van het oppervlak van Antarctica is dit hetzelfde beeldmateriaal dat Google Earth standaard gebruikt, je kunt met de overlay wel het contrast in de beelden wijzigen via de 1X, 3X, … opties).

Peter Fretwell, een van de auteurs van het artikel heeft een KMZ bestand met de coordinaten van de kolonies gemaakt:

. Hij geeft de volgende toelichting: ‘Je zult merken dat je de kolonies kunt zien, maar omdat beeldmateriaal in LIMA is samengesteld uit verschillende frequentiebanden zijn is de rood-bruine kleur die de guano vlekken origineel hebben niet goed te herkennen’.

Als je op de pinguïns in het KML bestand klikt dan zie je in de popup ballon beelden van de guano vlekken: Vergelijk deze maar eens met de Google Earth opnamen! Soms kun je zien dat de Google beelden in een ander jaargetijde zijn gemaakt: waar de pinguïns broeden is dan alleen maar zee (Atka Bay) …

GE Penguin Colonies

 (Bron Peter Fretwell)

Als je wilt weten hoe het is om als Pinguin te overwinteren op Antarctica, kijk dan eens de documentaire ‘March of the Pinguins’.

Meer lezen?


Comments Off

Feb
3

Google Earth 5

Posted by admin in nieuws

De nieuwste versie van Google Earth (5.0) is vanaf vandaag beschikbaar via de Google website. Het is zeker aan te raden om deze te installeren. Je kunt onder andere rondkijken op Mars, in het verleden en in de Oceaan. In de artikelen hieronder vind je een uitgebreidere beschrijving van de nieuwe mogelijkheden.

Op naar Mars

Naast de Aarde en Sky weergave is een nieuwe modus toegevoegd: Als je deze inschakelt dan verandert de aardbol in de dorre planeet Mars. In het lagen paneel vind je nu een schat aan informatie over deze planeet: je kunt kijken naar satellietfoto’s en het planneetoppervlak bekijken in het zichtbare spectrum, in het infrarood of als hoogtekaart. Uitermate spectaculair zijn de 3D panorama’s die je vind in de laag Rovers and Landers (onder Mars Gallery). Voor de beginnende marsreiziger is er zelfs een een reisgids (A traveller’s guide to mars) te vinden. mars_ge

Je kunt deze laag inschakelen door in de knoppenbalk op het icoon met de planeet te klikken en Mars te selecteren.

mars_button

In het verleden

Met de optie historisch beeldmateriaal kun je zelf kiezen oud het beeldmateriaal is dat over de globe getoond wordt: voor sommige gebieden zijn meerdere lagen materiaal aanwezig die je om de beurt kunt tonen. Als je deze optie aanzet (weergavemenu) dan verschijnt rechts bovenin een tijdbalk waarin je de datum van het zichtbare kaartmateriaal kunt selecteren. Kijk maar eens op de verschillende locaties uit de UNEP laag (onder maatschappelijke aandacht). Op onderstaande compositie van foto’s uit verschillende jaren zie je bijvoorbeeld hoe de natuur verdwijnt in de Braziliaanse provincie Rondônia.

rondonia

Diep in de zee

Tot op heden kon je in Google Earth alleen rondkijken op land: daar is nu verandering in gekomen. In de nieuwe oceaan laag vind je allerlei materiaal over het leven onder water en aan de kust. Bovenaan in de laag vind je de ‘verken de oceaan tour’. Hier wordt je via een aantal plaatsmarkeringen met foto’s en filmpjes meegenomen langs allerhande bijzondere plaatsen onder het wateroppervlak. Ik vind de zwemmende leguanen voor de kost van de Galapagos eilanden erg mooi (-0.366666, -91.367798). Ook onder water is er nu een hoogte (diepte) model van de aarde: zodra je onder het wateroppervlak navigeert kun je rondkijken in de troggen en zien hoe de bergen onderwater doorlopen. Vergeet hiervoor niet de terreinlaag aan te zetten.


Comments Off

Feb
2

Training Kennisnet

Posted by Marc Buma in nieuws, onderwijs, training

Afgelopen vrijdag was er tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling een bijeenkomst voor de mensen die deelnemen aan het expertnetwerk Digitale didactiek MBO. Aan een aantal van de deelnemers heb ik een workshop "Web 2.0 – Een reis om de wereld in 80 klikken" gegeven. zaal

 

 

 

 

 

Hier vind je een afdruk van de sheets van de presentatie en een aantal praktijkopdrachten. De eerste vier opdrachten hebben betrekking op Google Maps en Microsoft Live Maps. De laatste acht maken gebruik van Google Earth.

Ben je geinteresseerd bent in een on-site training in je eigen organisatie? Stuur een email naar mosbuma[at]80klikken[punt]nl voor meer informatie.


Comments Off

May
8

Google Earth 4.3

Posted by admin in nieuws, Streetview

Sinds een paar dagen is een nieuwe versie van Google Earth beschikbaar. In deze versie zitten een aantal leuke en nuttige uitbreidingen:

  • Vernieuwde gereedschappen voor navigatie
  • De zon
  • Streetview in Google Earth
  • Het jaar waar in het fotomateriaal gemaakt is wordt getoond
  • Nieuwe 3D-modellen van gebouwen en snellere weergave hiervan

Lees meer over deze uitbreidingen door dit bericht te openen

Read the rest of this entry »


Comments Off