Sep
14

Gigapan: Een dag in het park

Posted by admin in gigapan, innovatief, leuke projecten, mooie plekken

Het Yosemite National park is een van de oudste natuurparken van de Verenigde Staten. In de belangrijkste vallei van het park wordt gewerkt aan een sprekend voorbeeld van gigapixel fotografie: In het Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project wordt een van de grootste panorama’s ooit gemaakt.

yosemite1In de Yosemite Vallei zijn op twintig verschillende locaties gigapixel panorama’s geschoten van de wanden van de vallei. Deze zijn als briefkaarten in de kaart van het park gemonteerd. Het bijzondere aan deze prentbriefkaarten is dat je er tot een verbazend detailnivo op kunt inzoomen!

Read the rest of this entry »


Comments Off

Sep
2

Gigapan in Nederland

Posted by Marc Buma in gigapan, innovatief

Deze week heb ik de beta versie van de Gigapan robot camerasteun binnengekregen: hiermee kun je zogeheten gigapixel panorama’s maken. imager

Het principe is eenvoudig: plaats de robot op een statief, monteer een digitale compact camera op de robot en zoek een leuke locatie om te fotograferen. Stel de robot en de camera in en zet de robot aan het werk. Deze maakt nu geheel automatisch een lappendeken van foto’s van het geselecteerde onderwerp. Met behulp van een gratis softwarepakket combineer je deze dan tot een groot panorama. Dit panorama plaats je vervolgens op de gigapan.org website. Hier kan je het panorama bekijken. Je kunt de panorama’s uiteraard ook invoegen op je eigen weblog zoals je hieronder ziet:  

Kijk maar eens of je onderstaande details kunt ontdekken in het panorama.

zoekplaatje

Op de Gigapan site kan je zogeheten snapshots(‘kiekjes’) toevoegen aan het panorama: als je op zo een snapshot klikt dan wordt er automatisch ingezoomd en gepand naar het onderwerp van het kiekje. ook andere geregistreerde gebruikers die details in jouw panorama’s ontdekken kunnen deze snapshots toevoegen. Door de hoge resolutie van de gigapans is er vaak veel te ontdekken als je goed kijkt. Een voorbeeld van snapshots met bovenstaand panorama vind je daar ook (link).

In Google Earth kan je in de laag Gigapan Photo’s (in de Galerij) een selectie van panorama’s ontdekken. Je kunt ze openen door te dubbelklikken op de icoontjes met het vergrootglas: je wordt dan in het panorama geplaatst en kunt rondkijken.  Lees klik 23 uit Reis om de wereld in 80 klikken als je meer wilt weten over Gigapan panorama’s.

Houd de 80 klikken site de komende weken in de gaten voor meer informatie over gigapixel panorama’s. 


Comments Off

Mar
25

Interactieve boeken

Posted by Marc Buma in boeken, innovatief

Via de website wetellstories.co.uk van Penguin uitgevers (U.K.) worden zes innovatieve digitale boeken uitgegeven. De boeken zijn speciaal ontwikkeld om gelezen te worden via het internet. Iedere week wordt een nieuw verhaal gestart waar vervolgens iedere dag een aantal hoofdstukken aan worden toegevoegd.

We tell stories - Penguin 

Het eerste verhaal is een korte spionnageroman van Charles Cumming die in Engeland en Ierland speelt. De schrijver werd geïnspireerd door de klassieker “The 39 steps” van John Buchan. Dit verhaal is inmiddels compleet te lezen op de website. Er wordt hier intensief gebruik gemaakt van Google Maps: terwijl je leest beweegt de kaart mee naar de locaties waar het verhaal zich afspeelt.

Het tweede verhaal,  ‘Slice’ genaamd, is vandaag begonnen en maakt gebruik van blogs: iedere dag ontwikkelt het verhaal zich een stuk verder.

Als je je via de website aanmeldt bij de bijbehorende Google Group dan krijg je email meldingen wanneer er nieuwe verhalen online komen.

Lees mee op  http://wetellstories.co.uk/  


Comments Off