Mar
24

Onder de grond

Posted by Marc Buma in onzichtbaar, vervoer

Alhoewel je met Google Earth alleen op het aardoppervlak kunt kijken, is er ook veel te zien van de wereld onder de grond. Zo kun je op internet kaarten vinden van ondergrondse complexen en tunnels. Met behulp van beeldoverlays kun je deze eenvoudig over de satellietbeelden in Google Earth leggen. Dit geeft je een indruk van de afmetingen en de ligging ervan.

regeringsbunker

Een eerste voorbeeld komt uit de tijd van de koude oorlog: Dit is een bunker die in de jaren zestig is aangelegd in Duitsland. De Duitse regering zou zich hier terugtrekken in het geval van een kernoorlog. In totaal is bij de aanleg van het complex meer dan 17 kilometer tunnel uitgegraven. Tegenwoordig is het complex gedeeltelijk toegankelijk als museum. In dit KML bestand vind je een beeldoverlay van het complex. Het is gemaakt met behulp van een tekening van het complex van de museumsite en een collectie van plaatsmarkeringen van de uitgangen van het complex die te vinden is op de Google Earth community.

Uitleg slider Tip: Selecteer de beeldoverlay in het plaatsen venster en gebruik de schuif onderin het venster om de satellietbeelden met de schets te vergelijken.

 

Op de websites van het weekblad Spiegel en het museum vind je veel beeldmateriaal van het complex.

Andere restanten uit dit tijdperk vind je op Flickr en Panoramio. Een gebruiker genaamd Martin Trolle heeft hier een groot aantal foto’s van een Russische raketsilo in Letland geplaatst. Je kunt de installatie ook in Google Earth zien liggen: vlieg daarvoor naar (56.55, 24.3414). Als je deze beeldoverlay opent dan zie je een schets van het complex over de satellietbeelden. Ook hier kun je met de slider onder het plaatsenvenster goed de ligging van het complex met de satellietbeelden vergelijken.

Read the rest of this entry »


Comments Off