Mar
24

Onder de grond

Posted by Marc Buma in onzichtbaar, vervoer

Alhoewel je met Google Earth alleen op het aardoppervlak kunt kijken, is er ook veel te zien van de wereld onder de grond. Zo kun je op internet kaarten vinden van ondergrondse complexen en tunnels. Met behulp van beeldoverlays kun je deze eenvoudig over de satellietbeelden in Google Earth leggen. Dit geeft je een indruk van de afmetingen en de ligging ervan.

regeringsbunker

Een eerste voorbeeld komt uit de tijd van de koude oorlog: Dit is een bunker die in de jaren zestig is aangelegd in Duitsland. De Duitse regering zou zich hier terugtrekken in het geval van een kernoorlog. In totaal is bij de aanleg van het complex meer dan 17 kilometer tunnel uitgegraven. Tegenwoordig is het complex gedeeltelijk toegankelijk als museum. In dit KML bestand vind je een beeldoverlay van het complex. Het is gemaakt met behulp van een tekening van het complex van de museumsite en een collectie van plaatsmarkeringen van de uitgangen van het complex die te vinden is op de Google Earth community.

Uitleg slider Tip: Selecteer de beeldoverlay in het plaatsen venster en gebruik de schuif onderin het venster om de satellietbeelden met de schets te vergelijken.

 

Op de websites van het weekblad Spiegel en het museum vind je veel beeldmateriaal van het complex.

Andere restanten uit dit tijdperk vind je op Flickr en Panoramio. Een gebruiker genaamd Martin Trolle heeft hier een groot aantal foto’s van een Russische raketsilo in Letland geplaatst. Je kunt de installatie ook in Google Earth zien liggen: vlieg daarvoor naar (56.55, 24.3414). Als je deze beeldoverlay opent dan zie je een schets van het complex over de satellietbeelden. Ook hier kun je met de slider onder het plaatsenvenster goed de ligging van het complex met de satellietbeelden vergelijken.

Read the rest of this entry »


Comments Off

Feb
5

Treinen volgen

Posted by Marc Buma in mashup, vervoer

Op de website van www.swisstrains.ch vind je een mooie Google Maps mashup. Je kunt hier “live” meekijken met de dienstregeling van de zwitserse spoorwegen. Op dit moment is de weergave gebaseerd op de tijden uit de dienstregeling, maar de bedoeling is dat dit op korte termijn gaat gebeuren op basis van de echte locaties van de treinen aan de hand van GPS informatie.

Leuke details zijn:

  • Als je op een station op de kaart klikt dan verschijnt een lijst met treinen die binnenkort vanaf het station gaan vertrekken in het informatievenster.
  • Als je de cursor over een trein beweegt dan verschijnt informatie over de trein
  • Als je op een trein klikt dan verschijnt er informatie over de dienstregeling en het rijschema van de trein in het informatievenster
  • Via het informatievenster kun je ook snel naar een bepaald station of treinnummer zoeken.

Een laatste spectaculaire optie vind je in het informatievenster nadat je een trein hebt aangeklikt. Als je op de knop “Follow”drukt dan vlieg je als een vogel mee boven de trein terwijl deze zich door het landschap verplaatst. Probeer bijvoorbeeld maar eens mee te rijden met een van de bijzondere treinen die je vindt op de website Switzerland Hub zoals de Glacier express of Bernina express!

Bron: www.swisstrains.ch via googlemapsmania.blogspot.com/

Lees meer:Comments Off