Apr
14

Aarde vanaf de maan

Posted by Marc Buma in ruimtevaart, sky

Het bekijken van de aarde vanuit de ruimte is dankzij gereedschappen als Google Earth inmiddels een gemeengoed geworden: je staat er bijna niet meer bij stil hoe bijzonder het is dat dit kan.

Kijk maar eens naar de volgende beelden van de japanse satelliet SELENE (met de bijnaam “Kaguya”) waarin de aarde opkomt en weer ondergaat, gezien vanaf de maan:

Kaguya/Selene earthrise

Kaguya/SELENE Earthset

(Bron beelden: Emily Lakdawalla, klik hier en hier voor een hoge resolutie versie van de filmpjes op de site van JAXA / NHK)

Tijdens deze maanmissie wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de maan en naar het maanoppervlak. Hiervoor zijn drie satellieten tegelijk in een baan om de maan gebracht. Er worden verschillende instrumenten gebruikt waaronder een hoge definitie video camera waarmee bovenstaande beelden zijn gemaakt. Bij het zien van de beelden is het makkelijk om te vergeten wat voor uitdagingen overwonnen zijn om deze beelden in je internetbrowser te krijgen!

Als je meer wilt lezen over het project is de pagina op wikipedia een goed startpunt. Op de officiele pagina van het project vind je onder een video archief en een fotogallerij met daarin uitleg over de verschillende meetinstrumenten die gebruikt worden tijdens de missie. Uiteraard kun je ook op Google Moon kijken!

De satellieten zijn gelanceerd vanaf het Tanegashima Space Center in Japan. Hier vind je beelden van de laatste momenten van de satelliet op aarde. Het is aardig om eens wat anders te horen dan “five… four… three…”! In de Panoramio laag vind je foto’s van het complex: kan jij de liggende raket in Google Earth vinden?

Lees meer:


Comments Off