Jan
23

Zoek de Stig!

Posted by admin in mooie plekken, Streetview

Als je deze link volgt kom je uit op het vliegveld van Dunsford in het Verenigd Koninkrijk. Hier vind je het testcircuit van het Britse autoprogramma Top Gear. Je kunt nu zelf virtueel door de hammerhead en gambon racen. Of eigenlijk wandelen want de navigatie in streetview gaat niet zo snel.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe de streetview panoramas gemaakt zijn.


Comments Off

Jan
1

Waar ben je?

Posted by admin in leuke projecten, onderwijs, reizen, Spelen

Met GeoGuessr kan je deelnemen aan een virtuele dropping. Aan het begin van het spel word je virtueel meegenomen naar een willekeurige locatie op aarde. Met behulp van streetview kan je daar rondkijken en rondwandelen. Heb je uitgevonden waar je je bevindt? Sluit dan de spelronde af door de locatie aan te wijzen met een speld op de kaart. Het aantal punten dat je krijgt is afhankelijk van de afwijking tot de echte locatie. Na 5 locaties is het spel afgelopen en zie je een overzicht van je reis. Erg verslavend!

geoguessr 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de optie “create challenge” kan je met vrienden een wedstrijd opzetten. Maak een link aan en deel die via email. Alle deelnemers krijgen dan dezelfde locaties. Na afloop kan je de resultaten onderling delen via een tweede link.

XKCD heeft een leuke stip over GeoGuessr getekend:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[bron: http://xkcd.com/1214/]


Comments Off

Oct
18

Onder de grond

Posted by admin in Uncategorized

Via de website jphd.net kan je op een plaatsen komen waar je in Google Earth niet kunt kijken. In een tiental VR tours verander je in een virtuele speleoloog en kan je diep onder de aarde op ontdekkingstocht.

image

Navigeren in de panoramas is eenvoudig: Kies een van de rondleidingen op de hoofdpagina (door op de foto te klikken). Vervolgens kan je met de muis het beeld roteren, op en neer kijken en in en uit zoomen. Als je op de gekleurde circels in het panorama klikt kan je je verplaatsen tussen de grotten. Met het kaartje links onderin beeld kan je zien waar je precies bent.

Als je een rood/groene bril hebt kan je zelfs in 3D rondkijken: klik hiervoor op de knop 3D linksboven in beeld.

Links:


Comments Off

Sep
28

Op ontdekking in Bangkok

Posted by admin in mooie plekken, reizen

Heb je zin om even weg te dromen achter je PC: ga dan virtueel op reis naar Bankok. Op de website van Bangkokin360.com kan je rondzwerven over de straten van Bankok. Naast de streetview-achtige opnamen op de straten kan je op veel plaatsen virtueel naar binnen lopen.

image

Zo kun je onder andere een tandartskliniek, een kunstgallerie, een school of een golfbaan bezoeken.

image

Rondlopen door de panoramas is eenvoudig: Met de knoppen (met pijl) op straat kan je je van panorama naar panorama verplaatsen. In de panoramas verschijnen logos als je ergens naar binnen kunt wandelen. Daarnaast kan je op de gekleurde circels op de kaart klikken om naar een andere lokatie te gaan. Tenslotte kan je zoeken in de lijst met aanwezige bedrijven via de de gekleurde balken onder in beeld.

Ben je uitgekeken in Bangkok? Klik dan op de knop “Areas” en reis virtueel door naar Phuket en wandel naar het strand om even bij te komen!

Links:


Comments Off

Sep
19

Live online

Posted by admin in nieuws, varen, volgen

Op diverse plaatsen kan je op het web (bijna) live informatie vinden. Zo toont onderstaande screenshot de MarineTraffic website op 19 September 2011: de groene lijn de je ziet is de route van het de MSC Luciania. Dit 363 meter lange containerschip is door een  storing uit koers geraakt en vastgelopen op een zandbank in de Westerschelde. Om het schip heen zie je een hele vloot van sleepboten die druk bezig zijn om het schip weer vlot te trekken.

image

Deze website maakt gebruik van informatie uit het Automatic Identification System (AIS). Aan boord van het schip bevind zich een transponder die regelmatig scheepsgegevens zoals positie, snelheid en reisgegevens verstuurt. Via ontvangers op het vaste land worden deze gegevens opgevangen en verzameld. Uiteindelijk kan je de gegevens op websites als marinetraffic.com of vesseltracker.com doorzoeken. Je vindt hier ook aanvullende gegevens zoals tonnage, diepgang  en fotos van de schepen.

Van het vastgelopen schip waren al snel fotos te zien op marinetraffic zoals onderstaande screenshot laat zien:

image

Uiteindelijk is te zien hoe het schip weer is vlotgetrokken:

image

en hoe de reis naar Engeland wordt voortgezet

image

Wil je meer lezen over live systemen? Lees hier hoe je in Zwitserland treinen live kunt volgen of kijk bij de opdracht Volgen! uit het practicum hoe je zelf dit soort informatie kunt vinden.

Links:


Comments Off

Sep
8

Terug naar de maan

Posted by admin in ruimtevaart

In het afgelopen jaar zijn door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) satelliet nieuwe fotos gemaakt van drie plaatsen waar astronauten van de Apollo missies de maan hebben bezocht. Doordat de LRO zich in een lage baan boven het maanoppervlak bevond en door gebruik te maken van een slimme stand van de zon ten opzichte van de satelliet zijn de scherpste beelden van deze locaties tot nu toe gemaakt.

In de opnames kan je onder andere de sporen van voetafdrukken zien die de astronauten hebben gemaakt op het oppervlak en reflecties van apparatuur en delen van de maanlanders die zijn achtergebleven op de maan.

Videopresentatie van de opnamen (©NASA 2011)

De afstanden die de astronauten aflegden op de maan zijn niet heel groot: je kan hier een goede indruk van krijgen met behulp van een Google Maps mashup op de website van BBC Dimensions: als je hier je postcode en stad invult dan kan je zien hoe de eerste maanwandeling er in jouw straat had uitgezien. Klik hier om het uit te proberen! (Meer uitleg over BBC Dimensions vind je in dit bericht).

Links:


Comments Off

Sep
8

Alles is relatief

Posted by admin in mashup, Spelen

Het is vaak moeilijk om je voor te stellen wat de impact van een gebeurtenis is die elders op de wereld plaatsvindt. Op de website van BBC Dimensions vind je een groot aantal Google Maps mashups die recente en minder recente historische gebeurtenissen koppelen aan een locatie op de kaart die je zelf kunt instellen. Doordat de gegevens over een voor jou bekende locatie worden getoond krijg je een veel beter beeld van de situatie.

image

De mashups zijn gerangschikt in verschillende categorieen zoals “De ruimte”, “Oude werelden” en “Mileurampen”: In iedere categorie vind je diverse interessante sets met gegevens. Als je er een uikiest kan je vervolgens een postcode (bv. ”3512, NL”) of stad (Utrecht, NL)invoeren waarna de mashup gemaakt wordt.

Hieronder zie je hoe groot het internationale ruimtestation ISS is ten opzichte van de Amsterdam ArenA:

image

 

 

 

Andere voorbeelden:

Er is nog veel meer te ontdekken!

Links


Comments Off

Jun
9

WK Voetbal 2010

Posted by Marc Buma in evenementen, sport, Streetview

Voor het WK Voetbal 2010 heeft Google een grote hoeveelheid Earth en Maps gerelateerde informatie on-line gezet: Via onderstaande webkoppeling vind je een kaart met de belangrijkste lokaties van het kampioenschap. In iedere stad waar gespeeld wordt kun je een gedetailleerd 3D model van het stadion zien (in Google Earth mode) of in StreetView rondkijken bij en in het stadion. Ook kun je vaak nabijgelegen bezienswaardigheden virtueel bezoeken. Zo loop je bijvoorbeeld de kans om een olifant tegen te komen in het noordelijke kruegerpark bij Polokwane. Niet een alledaags verschijnsel :-).

Voor iedereen die eigenlijk wel naar Zuid Afrika wil maar niet de tijd of het budget beschikbaar heeft is dit de ultieme manier om een virtuele ontdekkingsreis te maken!

http://maps.google.com/maps?ftr=marketing.worldcup

image Streetview bezoek aan het Peter Mokaba Stadium.

image Earth View van het Nelson Mandela Bay stadion

image Olifant in het Kruger park

image Kaapstad in vogelvlucht


Comments Off

Feb
5

Olympische Winterspelen

Posted by Marc Buma in sport

De winterspelen in Vancouver komen er aan: er zijn een aantal Google Earth gerelateerde websites gelanceerd waar je alvast kunt rondkijken op locatie.

Leverancier van GeoInformatie SPOT heeft een virtuele versie van de afdaling voor mannen en vrouwen in Whistler gemaakt: klik hier en kies een van de pistes onder het kopje “Visualize an animation”. Je kunt er de verschillende pistes in 3D bekijken onder het kopje “Visualize a ski run”.

Op de officiële website van de winterspelen vind je 3D modellen van de gebouwen en locaties waar de spelen gehouden worden. Klik op de site eerst op “Spectator Guide”, dan op “Venues”. Klik nu op een van de locaties in de lijst en kies voor “3D View” in het menu er onder: Nu word je meegenomen naar het model in de google earth viewer op de website. 

imageIn de bijbehorende collectie van het Google 3D warehouse vind je een mooi model van de bobsleebaan (klik hier).

Als je wilt weten waar de Olympische vlam zich op dit moment bevindt dan kan dat via deze link.

Er zijn ook streetview opnames op de pistes gemaakt: deze zullen eerdaags wel in Google Maps en Google Earth beschikbaar komen!


Comments Off

Dec
31

Demo – 80 klikken promo

Posted by admin in Spelen


FlarTesting

Alternative content

Get Adobe Flash player


Comments Off